Followers

Saturday, April 19, 2014

People nowadays.


I personally dont really like having the thoughts of always thinking about what job or what field i wanna be in when i grow up. I dont really like the idea of trading your education with the future job or career. I mean, we really have to look back, what is the point of us studying , to get a good job or to study just for the sake of Allah and to get ourselves better with the knowledge that we have. 

Sometimes, I wonder about people long time ago who had to travel miles and miles away from home, leaving the family, and walking several months to the place or other countries just to learn and study the knowledge from someone. It might be just one hadith, but yet they had to travel so far away, with no enough supplies of food, and money. And what about me? Have you ever thought of that? 

Today, it is different. It is just that we are living such an easy life nowadays. You want money? You got money. You want food? You got food. And in fact, there are places everywhere that you could go to study or learn something. It could be just a stone's throw from your house. And sometimes, we kinda ,not really know of what future will we be in and we just strive in this system of education that we are stuck in , and after we got the certificate, we go for an interview and we get a job that we want. I mean, how little we value the 'ilm or knowledge that we have. 

I tried not to rant much on this, coz I'm actually in the same system. I'm stuck in this human-made system of which I do not really have so much choice but to follow the flow. And due to that, what I do is, everyday I wake up, go to class and just try to get as much as knowledge that I could and dont interfere my life to worry about my exams, grades, cgpa and whatsoever. 

Some people may got good grades in exams, coz they know how to score it well but not to really understand the materials. And that is not good. 

Hermm, well I think, the harder the thing that we are striving for, the higher we value it. And that's how knowledge is. After all, it's not good to blame anything or anyone on this matter. It is just the world is getting more modern than before and everything has come in handy and I seriously and personally respect our former Islamic scholars. By reading their stories, knowing the difficulties that they had gone through, they indeed taught me something to value for, something to strive for. It's the knowledge that I have. 



Meet my toknchik. He once told me how rough life was back then. His parents died in an accident when he was 7. Living with no money and being the only child, he had to survive on his own. Sometimes, he slept at the chicken coop 'coz there were no place that he could afford. And during his childhood, he started to study islamic knowledge. With no adequate study tools or equipment, everyday was a struggle for him. He studied the quran and stuff. Memorizing the earlier kitab. Well, people might view him as a mere garbage collector, but his knowledge is seriously more than what I thought. That is why.. erghh I dont like to have this idea that your job is your field of knowledge. "Even if you dont have money, dont make your life even more valueless by having less knowledge." I have always kept that advice of him. I will always do. 

Friday, April 18, 2014

Imam Ahmad Bin Hanbal, manusia yang menghafal sejuta hadis.



This entry was adapted and inspired from a video that I watched. A video by Dr Asri.
Honestly, it is so heartbreaking watching it. So I wrote the points and rewrite the story. 

Semoga kita mengambil pengajaran.

Kisah Imam Ahmad, seorang salafus soleh 

Imam Ahmad Bin Hanbal telah menghafal hadis yang bercampur dengan sanadnya iaitu sebanyak satu juta hadis. Beliau telah dikenang sampai hari ini. Dikatakan, bapanya meninggal sewaktu beliau masih kecil. Setelah itu, beliau tinggal bersama ibunya. Sebahagian ahli sejarah mengatakan, ibunya menyuruhnya menghafal quran dan dikatakan, pada umur 10 tahun beliau telah menghafal 30 juzuk quran. 

Setiap pagi, ibunya membawanya untuk solat subuh di masjid, di mana ketika itu , masjid sangat jauh dan cuaca sejuk. Pada umur 15 tahun, Imam Ahmad telah memulakan pengajian hadis di baghdad dan di tempat tempat lain seperti di Kufah, Mekah dan Madinah. 

Imam Ahmad bin Hanbal seorang yang miskin. Sewaktu ibunya menyiapkan bekalan untuknya mengembara menuntut ilmu, Ibunya berkata, "Aku serahkan kau pada Allah Taala." Imam Ahmad telah mengembara ke serata negeri. Kata Imam Ahmad, "Aku sesat sebanyak tiga kali ketika ke Madinah dengan berjalan kaki dan setiap kali hilang, aku beristighfar dan berdoa, wahai yang menunjuk jalan pada orang-orang yang kehairanan, tolonglah tunjukkan aku. Dan tidak sempat aku habis berdoa, Tuhan tunjuk jalan padaku. "

Imam Ahmad, daripada mekah madinah, telah pergi ke yaman, menuntut ilmu dengan 'Abdul Razaq Assan'an. Zaman dahulu, menuntut 'ilmu bukan dengan tujuan untuk mendapatkan kerja atau gaji yang bagus. Menuntut ilmu hanya semata mata kerana Allah. 

Imam Ahmad pergi ke yaman, dan sampai satu masa, beliau habis bekalan makanan. Beliau berhenti sementara waktu daripada belajar, dan turut serta menolong orang bertani untuk mendapatkan makanan, supaya boleh sambung kembali mengaji hadis. 

Di yaman, beliau terkenal dengan namanya. Sehinggakan ada orang orang besar yang memberinya wang, beliau tidak mengambilnya dan mengembalikannya. Beliau pulang ke baghdad dan terkenal sebagai orang soleh. Semua orang merujuknya tentang hadis. Sehinggakan, bila pergi ke pasar, orang takbir untuknya. Hebatnya Imam Ahmad. 


Kewarakan Imam Ahmad 

Anak Imam Ahmad, berkata tentang bapanya, "Kasut yang bapa aku pakai itu,18 tahun tidak bertukar. Dan setiap kali rosak, beliau akan menjahitnya kembali." 

Ramai yang memuji imam Ahmad, dan beliau berkata, "Aku bersumpah dengan nama Allah, jangan memujiku. Kalau kau tahu dosa-dosa aku, nescaya kau akan mengambil pasir dan meletaknya atas kepalaku." Semua memujinya sehinggakan ada tentera yang tinggal di sempadan pun berdoa untuknya. 

Pada hari beliau meninggal dunia, beliau menangis dan berkata "Alangkah baiknya kalau kedua kaki ini sempat berperang di jalan Allah Taala." 

Kenapa beliau tidak sempat berperang di jalan Allah?

Dipenjarakan oleh khalifah pada zamannya. 

Pada zamannya , khalifah ma'mun dipengaruhi oleh mu'tazilah. Khalifah ma'mun telah memaksa para ulama untuk menyatakan bahwa quran adalah makhluk. Malah , khalifah ma'mun telah memasukkan ramai ulama' ke dalam penjara, dan dikatakan ramai para ulama' yang mati, hampir seribu. 

Imam Ahmad tetap dengan pendiriannya dan berkata, "Quran kalamullah, bukan makhluk". 

Detik -detik ketika Imam Ahmad ditangkap untuk dipenjarakan, 

"Aku duduk di tengah malam solat (sehari beliau solat sebanyak 300 rakaat, diceritakan oleh anaknya), mereka heret aku keluar daripada rumah. Mereka gari aku dengan besi. Aku merasa rantai itu lebih berat daripada tubuh aku. Tidak mampu untuk aku mengangkatnya. Aku diangkat dan diletakkan atas kuda. Aku tidak mampu untuk duduk di atas kuda kerana berat besinya. Setiap kali aku hampir terjatuh, aku katakan, 'Allahumahfazni (Ya Allah tolong jaga aku)'. Mereka bawa aku masuk ke dalam penjara yang sangat gelap. Aku tidak tahu di mana arah qiblat. Yang aku sebut pada waktu itu hanyalah 'hasibiyallahulailahu, wahuarabbul'arsyil'azim'."

Dia dibawa berjumpa muqtasim (khalifah pada waktu itu). Muqtasim menyuruh beliau mengatakan sepertimana ulama' - ulama' mu'tazilah, iaitu quran adalah makhluk. Imam Ahmad berkata, "Katakan sekiranya ada nas-nas dari quran dan hadis tentangnya, maka akan aku ikut". Lalu beliau telah disebat. 

Tahap kesolehan Imam Ahmad

Imam syafie pernah datang ke baghdad dan pernah berjumpa dengan Imam Ahmad, katanya "Aku tidak tidak tinggalkan baghdad, seorang lelaki yang lebih faqih, lebih zuhud dan lebih alim daripada Ahmad bin Hanbal."

Yahya Bin Ma'in, ulama' hadis " aku cuba jadi imam Ahmad selama 3 hari, tetapi tidak mampu. "


Ketika Imam Ahmad disebat

Imam Ahmad disebat sebanyak 160 kali. Dikatakan pada waktu itu, beliau sedang berpuasa. Sehinggakan tukang sebat itu berkata, " Kalaupun aku sebat sebanyak 16 kali, gajah pun berkemungkinan rebah." Sepanjang beliau disebat, beliau mengatakan "quran ghair makhluq," sampai pengsan. 

Sesudah sedar dari pengsan, beliau telah berada di dalam penjara, kata Imam Ahmad, yang  aku sebut di dalam penjara pada waktu itu, "Hasbiyallah wani'mal wakil". Cukuplah bagiku Allah. Dialah sebaik baik tempat diserahkan urusan. 

Masa silih berganti,  datang pula Alwasiq menjadi khalifah. Beliau merupakan khalifah yang pro kepada sunnah. Beliau telah membebaskan Imam Ahmad. Selama 28 bulan Imam Ahmad telah dimasukkan ke dalam penjara kerana tidak mahu ikut fatwa mu'tazilah. Dikatakan sepanjang di dalam penjara imam Ahmad berpuasa. 

Setelah dibebaskan, khalifah telah menghantar bayaran kepadanya untuk memuliakannya, dan kata Imam Ahmad, 

"Aku takut kepada fitnah harta, lebih daripada fitnah azab". 


Anak kepada Imam Ahmad menceritakan, ayahku sangat lemah selepas keluar dari penjara. Suatu hari, Imam ahmad duduk di dalam bilik yang gelap, dan menangis. Lalu anaknya bertanya, "Mengapa ayah?". Dijawabnya, "Aku tidak tahu bagaimana kelak aku tinggal di qubur seorang diri". 

Imam Ahmad ketika hampir dengan saat kematiaanya, beliau berkata "Allahumma'ghfir man zalamani". Ampunkan orang yang menzalimi aku. Dan diriwayatkan dalam sejarah, seramai 1.3 juta yang datang untuk solat jenazah ketika kematiannya. Buktinya, orang berpusu-pusu mengambil wudhuk daripada waktu dhuha sehinggakan waktu asar. 

.....................................................................................................................


Begitulah kisah Imam Ahmad. Kisah yang sangat menyayat hati. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Amin. Dan semoga Allah jadikan kita semua di antara mereka yang berusaha menjadi orang orang yang soleh. 

Sunday, April 13, 2014

Me in this week.


Number one for me by Maher Zain *Now playing* *Amek feeling lagi sebulan nak balek* :D
*kasi orang jordan jeles*



Soooo, Hi there! last week was a hectic hectic week. Reports due, project due. Two exams. A quiz.  And also ummi's birthday which we planned something special for her and something happened but everything was okay. Pheww. Nonetheless, Alhamdulillah i am still alive till today despite the busy busy busy schedule i had hewhew. 

One thing that I really love about going back late after class is this.. the scenery below. I love it. So much. I love watching sunrises and sunset. I can watch it for hours and hours. Haha. Breathtaking! Cuma haritu pergi Jordan which is when we went to dead sea, tak sempat nak tengok. Sobsss. So, exams are usually held in the evening, which I get the chance to see the sunset view on the way to the exam hall. It was amazinggggggggggggg. Subhanallah 





And just now, I went to spring festival. The weather is really really lovely. Best gelsss rasa macam Malaysia. I can already open the window and breath the fresh air outside. It feels so lively. Hahaha. Well I dont really like winter. But despite everything, Alhamdulillah I got the chance to experience that extreme weather. So in the festival, there were a lot of international food. It's from Turkey, Iran, Egypt, Korea, Europe, France, Ukraine, Nepal, Colombia, and finally.. Malaysia. We had nasi ayam and karipap sold today. I made the karipappppp!!!!! Im a proud Malaysian :)

And yeah, that is that. 








Time ni budak sorang tu nangis. Dia taknak lawan yang sorang ni sebab budak ni ganas. Awhh so cute nangis haha





Yang ni pulak game siapa yang boleh tiup belalang paling jauh. Masukkan belalang dalam mulut. And tiuppp!


And this one is just kids being kids haha. They were acting like insects. 



That is all! To anyone who got exams and so tired of studying, just go to sleep or have fun ! Lol. Takde lah. Plan your time wisely and do your best! No, I mean, do your very best! May the odds be with you.

Thursday, April 10, 2014

Today is a special day.




'Coz today is Ummi's birthday.
The person who is always there listening to my endless story. Masalah exam yang susah giloss, masalah homesick, masalah nak masak macam- macam tapi tak reti haha, masalah cinta, lah sangat lulz dan beberapa masalah yang tidak diundang. Dari kecik sampai besar, kalau kumpul story boleh buat novel 1000 episod.
May Allah bless you always and I love you !



p.s: We got flower surprise coming in her office today! hewhew


Monday, April 7, 2014

Keluhan procrastinator.

Sleepless night. Project due tomorrow.
No regret. At all.
While everyone is sleeping, I;m having my alone time at night. Lol.